Een snijplank van kopshout is een snijplank waarvan de houtrichting haaks staat ten opzichte van de snijrichting van uw mes.

De meeste professionele koks gebruiken houten snijplanken van kopshout. Daar zijn verschillende reden voor:

Het eind oppervlak van het hout is steviger en slijtvaster. De hardheid van einde oppervlak is bijna anderhalf keer hoger dan de hardheid van zijde oppervlak. Bij kopshout hardheid is bijvoorbeeld 622 kg/m2; bij langshout is de hardheid is  463 kg/m2.

 

Wanneer u een kopshouten snijplank gebruikt, blijven uw messen langer scherp en hoeft u die minder vaak te slijpen. Wanneer u een snijplank van langshout gebruikt worden uw messen eerder bot. Daar gebruiken professionele koks vaak kopshout snijplanken.

En houten snijplank van kopshout is minder vatbaar voor bacteriën, omdat na het snijden de houtnerf weer dicht gaat. Daardoor zijn in het algemeen zijn snijplanken van kopshout hygiënischer dan plastic snijplanken.

Een voorbeeld van een geoliede eiken snijplank van langshout:

Een voorbeeld van een geoliede snijplank van eiken kopshout: